Så rengör du dina sminkverktyg

Hur ofta rengör du dina sminkborstar och svampar? Förmodligen inte tillräckligt ofta. Rekommendationen är att man ska rengöra sina sminkverktyg minst en gång varannan vecka, men allra helst oftare beroende på hur mycket de används. Gör man inte det kan bakterier frodas i borstarna, vilket kan få otrevliga konsekvenser.

Använda rengöringsmedel?

Det finns särskilda rengöringsmedel för sminkborstar, vilket kan vara värt att använda om man investerat i dyra borstar tillverkade av äkta hår. Använder man sig av borstar av syntetmaterial eller andra billigare alternativ, och kanske inte är riktigt lika noga med hållbarheten, kan man använda ett mildare schampo eller en liten droppe diskmedel. Undvik produkter med parfym och sulfater, då detta riskerar att torka ut borstarna.

Var sparsam med vattnet

Använd ljummet vatten för att blöta upp borstarna. Var noga med att inte blöta borstarna för mycket, då för mycket vatten och rengöringsmedel kan göra att limmet löses upp och borsten tappar hår. Använd handflatan och dra runt borsten med cirkulära rörelser. Addera mer vatten tills det inte längre syns spår av smink. Torka försiktigt med en tvättlapp eller handduk och låt sedan borstarna torka ordentligt innan de används.

Rengöra svampar och puffar

Svampar och puderpuffar kan rengöras på liknande sätt, men håller sällan för mer än enstaka tvättar innan det är dags att köpa nya. Tänk också på att även sminket i sig drar till sig bakterier. Var därför noga med att rensa ofta i necessären för att undvika att sminket blir gammalt. Många gånger är hållbarheten kortare än man kan tro, och använder man gammalt smink spelar det ingen roll hur ofta man rengör borstarna. På Metro Modes skönhetssida kan man få ytterligare tips och råd om hur man tar hand om innehållet i necessären på bästa sätt. Genom att följa dessa råd kan man förlänga sminkborstarnas livslängd och undvika ovälkomna konsekvenser.

Så rengör du dina sminkverktyg
Previous post
Skönhetsvård för åldrande hy
Next post
speculor