Skönhetstips för friskare hår

Håret är en viktig del av år skönhet, eftersom det har stor påverkan både på vårt utseende och på vår självkänsla. Om man har friskt och tjockt hår känns det ofta som att man inte behöver så mycket övrig styling, eftersom grunden finns där. Men vad ska man då göra för att se till att ens hår är i så bra form som möjligt?

En av de viktigaste rutinerna man kan ha för att få välmående hår är att inte tvätta håret för ofta. När man tvättar håret tvättar man nämligen bort de oljor som kroppen producerar för att hålla håret och hårbottnen återfuktade och skyddade, och tvättar man håret för ofta leder det dels till att håret och hårbottnen torkas ut och urlakas, dels till att kroppens produktion av olja ökar. Man hamnar alltså på så sätt i en ond cirkel, då man måste tvätta håret oftare för att håret blir fett snabbare, vilket i sin tur förvärrar problemet. Hamnar man i det läget måste man bryta cirkeln genom att låta håret vara fett i någon extra dag. Det bästa är att tvätta håret varannan eller var tredje dag – eller mer sällan, om det går.

Man ska också tänka på vad man gör när man väl har tvättat håret, och kliver ut ur duschen. Det är till exempel viktigt att man kramar ur håret, snarare än att gnugga det med en frottéhandduk. Gnuggandet kan nämligen skada hårtopparna och hårstråna, vilket leder till att håret ser risigt och skadat ut.

Det bästa är sedan att låta håret lufttorka, men om man måste föna håret eller styla det med värme på annat sätt ska man komma ihåg att använda en värmeskyddande sprej först. När håret väl är torrt är det alltid bra att borsta håret ordentligt; det stimulerar blodcirkulationen i hårbottnen. Man ska dock komma ihåg att just borsta håret först efter att det har torkat. Detta eftersom håret är mycket skörare när det är blött, och därför lättare går av.

Det går också att påverka hårets utseende och hälsa från insidan, genom att äta kosttillskott som ger håret de ämnen det behöver för att växa och hålla sig starkt. Ett exempel på sådana kosttillskott är Priorin, som går att köpa på Apotekhjartat.se. Priorin innehåller en kombination av biotin, pantotensyra, aminosyra och hirsextrakt, som bidrar till att göra håret start och välmående.

Slutligen mår alla hår bra av att då och då få en återfuktande inpackning. Det bästa är om man kan sitta minst en halvtimme med inpackningen, och ha håret inlindat i en handduk – värmen gör nämligen att ingredienserna aktiveras mer. Om man inte vill använda de inpackningar som finns att köpa (till exempel för att de innehåller kemikalier eller för att de är dyra) är det enkelt att göra en inpackning själv, men saker man har hemma i köket. Om man till exempel kombinerar lika delar olivolja och honung får man en inpackning som verkligen ger håret näring och som gör det glansigt och lent.

Fungerar antirynkkrämer?
Previous post
Så får du ett vackert leende
Next post
speculor