Fungerar antirynkkrämer?

I marknadsföringen för antirynkkrämer utlovas ofta guld och gröna skogar, och det är lätt att tro att man kommer att få hy som ser photoshoppad ut om man bara använder krämen i några veckor. Problemet är att modellerna i denna marknadsföring oftast har photoshoppad hud, vilket betyder att det man ser i reklamen inte motsvarar ett realistiskt resultat. De flesta konsumenter är sannolikt medvetna om detta i större eller mindre utsträckning, men i marknadsföringen görs vanligtvis också flera mer eller mindre uppseendeväckande påståenden om krämernas effekt. Ofta hänvisar dessa påståenden till studier, vilket gör att det kan vara svårare att avgöra om det faktiskt är sant eller inte. Så fungerar verkligen rynkkrämer som de säger eller inte?

Svaret är att de i alla fall ibland inte lever upp till det de utlovar. Ett exempel på detta är två krämer från L’Oréal, vars reklam anmäldes till Konsumentverket, som i sin tur ställde företaget inför rätta i marknadsdomstolen. Företaget fälldes där för vilseledande reklam, och två av de avgörande påståendena var att den ena krämen skulle släta ut 70 procent av rynkorna i ansiktet, och att den andra minskade rynkorna med 43 procent. Anledningen till att L’Oréal fälldes var att det inte fanns vetenskapliga studier som stödde dessa påståenden. Företaget hade endast gjort tester in vitro, det vill säga på död hud eller på enstaka celler – inte på faktiska människors ansikten. Konsekvensen av domen blev att L’Oréal förbjöds använda vilseledande påståenden i sin reklam, och från att manipulera bilderna på modellerna i marknadsföringen.

Något man bör se upp med när det gäller antirynkkrämer, särskilt om man är vegetarian eller djurvän i allmänhet, är ingrediensen hyaluronsyra. Hyaluronsyran har funktionen att den binder vatten i kroppen, och därmed ökar hudens elasticitet. Problemet är att mycket av hyaluronsyran som används i skönhetsprodukter utvinns ur tuppkammar. I Sverige har ett avslöjande av programmet Kaliber i P1 till exempel visat att svenska tuppar föds upp specifikt för detta syfte, för att komma åt deras röda tuppkammar varifrån man utvinner detta ämne. Förutom i antirynkkrämer används denna hyaluronsyra även i exempelvis läppförstoringar.

En annan populär ingrediens i antirynkkrämer, som det ofta skryts med i marknadsföringen av dessa krämer, är kollagen. Kollagen är ett fiberprotein som finns naturligt i huden, och håller den spänstig och återfuktad. Om huden har brist på kollagen kan det leda till att den ser glåmig ut, och får fina rynkor. Ett annat symptom är mörka ringar under ögonen. Det bästa sättet att återföra kollagen till huden är dock inte med en dyr kräm, utan med något helt naturligt och gratis: sömn. Många hudterapeuter kallar sömn för den bästa föryngringskuren man kan ge sin hud och ”kroppens naturliga skönhetsmedel”, eftersom det är när man sover som kollagenet frisätts, och arbetar med att förnya och bygga upp hudens (och kroppens celler). En god natts sömn är med andra ord sannolikt betydligt mer effektiv än vilken antirynkkräm som helst när det gäller att bekämpa fina linjer. Istället för att investera hundratals kronor varje månad på sådana krämer, bör man med andra ord investera i en riktigt skön säng, för att verkligen få valuta för sina pengar.