Skydda huden från väder och vind

Om man vill behålla en mjuk och slät hy så länge som möjligt i livet (ingen kan ju hindra hudens åldrande helt) är det framförallt en sak man ska tänka på, och det är att skydda huden från det slitage den utsätts för av blåst, sol och bitande kyla. Det handlar om att jobba med förebyggande skönhetsvård, för när huden väl har slitits går det inte att återställa den helt.

Det kanske allra viktigaste när det gäller hudvård är att använda solskyddsfaktor. Detta är något som varje hudterapeut kommer att hålla med om och propsa på: att man bör använda en lätt solskyddsfaktor i ansiktet och på händerna dagligen. Det är med andra ord inte bara när man är på semester och ska ligga i en solstol i flera timmar som man måste se till att skydda huden från solens strålning, utan varje gång man kliver utanför hemmet. Detta eftersom solen är den främsta anledningen till att huden åldras i förtid. Att utsätta huden för sol leder till grövre hud, pigmentfläckar, ytliga blodkärl och djupare rynkor. Att använda solskyddsfaktor gör att man besparar huden det ”extra” åldrande som solen ger, så att huden endast åldras biologiskt och naturligt. Därmed kan solkräm sägas vara den mest effektiva ”antirynkkrämen”, eftersom den verkligen bidrar till att förebygga att rynkorna uppstår överhuvudtaget. Till vardags behövs dock självklart inte en solkräm med SPF 30 (i alla fall inte om man bor i Norden) – en dagkräm för ansiktet med SPF 15 är precis lagom.

Tyvärr är det inte bara sol och värme som kan orsaka skador på vår hud, utan även motsatsen: snö och minusgrader. De flesta upplever nog att deras hy blir torrare under vintern, och i extrema fall kan det leda till problem med spruckna läppar och sprickor i huden på händerna. För att skydda huden under de svenska vintrarna gäller det därför att ladda upp med läppbalsam och en fet handkräm. Man ska dock inte glömma ansiktet; även om man inte får sprickor i kinderna torkas huden ut även i resten av ansiktet, och det kan därför vara en bra idé att välja en lite fetare dagkräm och nattkräm under vinterhalvåret. Ens hudvård bör med andra ord variera med årstiderna, och precis som man stoppar undan sin vinterjacka och plockar fram sin vårjacka när sommaren närmar sig, bör man stoppa undan de feta vinterkrämerna och plocka fram solskyddsfaktorn, och tvärtom.

Därför är pedikyr viktigt
Previous post
Fungerar antirynkkrämer?
Next post
speculor