Fotspår i sanden

Därför är pedikyr viktigt

Ordet pedikyr härstammar från det latinska språket och betyder ordagrant vård av fot. Det latinska ordet för fot är pes och ändelsen cura liknas med svenskans kurera, vars synonym är vårda. Att ha välvårdade fötter gör underverk för välbefinnandet. Under höst och vinter gömmer man ofta fötterna i varma skor och många är det som helt glömmer bort att vårda dem när det inte är barfotaväder. Faktum är att regelbunden pedikyr förebygger problem såsom nageltrång, blåsor och nagelsjukdomar. Genom att ha en bra fotvårdsrutin kan man ha lena och vackra fötter året om. Man väljer själv om man vill utföra pedikyren på egen hand eller hos en skönhetssalong som erbjuder fotbehandling. För den som gärna betalar för någon annan att göra pedikyr är det ofta rabatterat i samband med manikyr.

Fotmassage under behandling

Det finns även så kallad medicinsk fotvård för den som är i behov av det. Det skiljer sig från vanlig fotvård genom att det också erbjuder behandling av skador i fotleder och tår. En fotterapeut hjälper även till med att ta fram en skosula och inlägg som passar ens behov. Experter inom fotvård pekar på att det är viktigt att ge fötterna mycket omsorg under vinterhalvåret då man i regel är torrare i hyn och kring fötterna. Det kan leda till hälsprickor och andra problem som orsakar smärta och obehag. Liktor är ett vanligt besvär som uppstår vid användning av för trånga skor eller hårt tryck av annat slag. Det ser ut som förhårdnad hud som ansamlats på ett och samma ställe på tårna. Behandling kan både förebygga och eliminera liktor. Utöver att ta väl hand om sina fötter är skor otroligt viktigt för hela kroppen. Bra skor gör att man får bättre hållning, rätt belastning och i längden förebygger det skador. Varumärkets Ecco har fotriktiga skor som är snygga och bekväma så glöm inte att uppdatera skogarderoben med bra skor som passar i alla väder.

Pedikyr med ingredienser från skafferiet

Fötter i sand

Att få pedikyr ett par gånger om året är en investering i hälsa och komfort. Om man inte har råd att gå på behandling kan man använda sig av produkter som redan finns i hemmet. Exempelvis kan en blandning av havssalt och olivolja användas som skrubb. En bra fotfil kostar max hundra kronor och hjälper till att göra fötterna fria från hård hud. Tänk dock på att inte fila för ofta då man riskerar att fila bort för mycket hud under fötterna. få lena fötter till sommaren genom att prova en fotmask. Dessa hittar man i välsorterade matbutiker och affärer som säljer skönhetsprodukter. De finns också att köpa online. Fotmasken ser ut som två vita sockar i modell större. De träs på fötterna och ska därefter verka en stund. Man tar sedan av sockarna och kasserar dem. Efter ett par dagar börjar fotmasken ge effekt och den torra huden flagar bort i stora flagor likt gammal solbränna. Det kan se lite mindre inbjudande ut men ger babylena fötter. Om man ska ta med sig ett par ledord så är det att ta väl hand om sina fötter då de ska bära en genom hela livet.

Den perfekta basen
Previous post
Skydda huden från väder och vind
Next post
speculor