Sminkad kvinna med läppstift

Den perfekta basen

Sminkborste, ögonskugga och foundation

Det finns många tillfällen man vill vara extra fin, och lägga lite extra krut på sina kläder och sitt smink. För att sminkningen ska sitta kvar under hela kvällen och vara lika fin som när den var nylagd är det viktigt att utgå ifrån en bra bas. Med det menar man dels hudens tillstånd, men även hur basprodukterna som foundation och concealer ligger på huden. Det första steget till en bra grund är att se till att huden är ordentligt återfuktad. På så sätt kan man vara säker på att det bara behövs ett tunt lager av de andra produkterna. Det smidigaste sättet för att återfukta är att använda ens vanliga hudvårdsrutin. När hudkrämen har sjunkit in kan man fortsätta med nästa steg.

Efter att ha grundat med hudkräm kan man fortsätta med smink. Många tycker att man ska börja med en primer, som fyller i hudens ojämnheter och blir en bas för resten av sminket att fästa på. Sedan brukar man lägga foundation, och därefter concealer. Det är viktigt att nyanserna passar ens hudton, så att det inte ser konstigt ut. Eftersom att ljuset som kommer från taklampor skiljer sig från ljuset utomhus kan det vara bra att dubbelkolla färgen i olika rum och belysning. Att huden ser grå eller orange ut i någon belysning, eller att halsen är en annan färg än ansiktet är typiska varningsklockor. Testa isåfall en annan nyans. För att lägga sminket så naturligt som möjligt kan man använda antingen en borste eller en sminksvamp, men även fingrarna kan fungera i nödfall. Om man har oljig hud kan man sedan fortsätta med lite puder för att fixera sminket. Dock är det viktigt att inte lägga för mycket, vilket ger ett torrt och kakigt utseende som är långt ifrån naturligt. Använd hellre lite mindre, och förbättra under dagen om det behövs.

Avslutande detaljer

Kvinna som blir sminkad

Efter att ha lagt foundation och concealer kan ansiktet se lite platt ut, då man har sminkat bort alla naturliga färgskiftningar. För ett naturligt resultat får man återskapa dem med smink istället. För att få lite värme och konturer i ansiktet kan man använda brunt puder, eller bronzer. Använd en stor borste och placera det längs ansiktets konturer, exempelvis under kindbenen och vid hårfästet . Skapa sedan naturligt rosiga kinder med lite rouge, och ett ungdomligt lyster genom att applicera highlighter på kindbenen. Highlighter kan även placeras på näsryggen, amorbågen eller andra ställen där ljuset naturligt skulle reflekteras. Nyckeln till att lyckas är att långsamt bygga upp produkterna, och att hellre använda lite mindre än för mycket. Komplettera basen med övrigt önskat smink, och sätt sedan allt på plats genom att spraya ansiktet med en fixeringsspray. Fixeringssprayen kommer få sminket att smälta ihop och se ut som del av din hud, samt få det att hålla längre. Genom att låta sminkningen ta sin tid, och använda produkterna steg för steg kommer resultatet bli en naturlig och smickrande sminkning som håller hela kvällen!

Snabba sminktips
Previous post
Därför är pedikyr viktigt
Next post
speculor