Skönhetsideal runt om i världen

Mode och skönhet står allt som oftast i centrum, och många strävar efter att uppfylla de ideal som förespråkas av både modemagasin och företag. Vad många glömmer bort är däremot att skönhetsideal ser olika ut runt om i världen. De ideal vi har i Europa skiljer sig stort från idealen i exempelvis Afrika eller Asien, och någon som vi skulle finna vacker kanske bara skulle ses som helt vardaglig på andra sidan jorden. I västvärlden ska man helst vara lång och smal men ändå kurvig, med mjuka anletsdrag, ett fint leende och en snygg solbränna. Med andra ord ett ganska svårt ideal att uppnå eftersom att alla inte är stöpta i samma form. Ändå gör kvinnor i väst vad de kan för att komma så nära detta ideal som möjligt. Företagen bidrar till hypen och midjetränare, push-up bh:ar och yogamattor säljer så det knakar. I Sverige följer vi för det mesta skönhetsidealen som förespråkas i USA, där skönhetsindustrin omsätter mångmiljardbelopp årligen.

Idealen skiljer sig åt

Som sagt så ser skönhetsidealen olika ut på olika kontinenter och i olika länder. Detta är något som den svenska fotografen Per-Anders Pettersson, som från början kommer från Borås men nu är bosatt i Sydafrika, vill förmedla med sina bilder. Nu har han med fotomodeller från Afrika i utställning på Abecita Konstmuseum för att visa hur skönhetsidealen på den Afrikanska modescenen skiljer sig från den i väst. Han påpekar att trådsmalt inte är populärt, och modeller som är för smala får söka sig till andra kontinenter för att hitta jobb, som exempelvis Europa. Det är en frisk fläkt att få se modeller som ser hälsosamma och naturliga ut i jämförelse med de ouppnåbara ideal som vi är vana vid att presenteras med. Skönhetsideal kan ofta vara en reflektion av kulturen i det land dom råder. Frankrike skiljer sig exempelvis rätt mycket från den övriga västvärlden, där råder ett mer naturligt skönhetsideal i stil med uttrycket less is more. I Ryssland härskar motsatsen och uttrycket more is more gör sig bra här. Här är det mer vanligt att kvinnor lägger ner mycket tid och pengar på att bevara sin skönhet, och de skulle aldrig ses ute i mjukiskläder eller liknande.

Skönheten ligger i betraktarens öga

Att åka på en skönhetsresa runt om i världen för att upptäcka nya skönhetstrender hat blivit allt vanligare. Sydkorea ett bra exempel på en populär skönhetsdestination då koreanska skönhetsprodukter har börjat spridas över världen. Fokus ligger på porslinshy utan blemmor eller märken, med smink som ser så naturlig ut som möjligt. I produkterna finns oftast en hög SPF med för att skydda från solen. Här anses det vackert med ljus felfri hy. Ska man till Sydamerika kommer man snabbt att märka att det smala kroppsideal som råder i Europa inte har någon plats på denna skönhetsmarknad. Här är det populärt med mjuka feminina kurvor, något som nu även börjat spridas mer och mer i USA. Åker man ut och reser i världen är chansen stor att ens eget skönhetsideal kommer att ändras när man upptäcker att alla har något drag som anses vackert på olika platser. En tur till vaccination Stockholm innan utlandsresan är dock att föredra om man ska resa utanför Europa.

Så får du ett vackert leende
Previous post
Skönhetsvård för eget bruk
Next post
speculor