Skönhetsvård från alla tidsepoker

Uråldrig skönhetsvård

För länge sedan och även fortfarande i vissa länder, använder man färger från jorden och djur för att sminka sig eller pryda sig. Förr i tiden var det vanligt att måla sig när man firade något eller tillhörde en viss grupp. Män sminkade sig när de jagade för att skapa ett kamouflage. Detta är fortfarande förekommande i afrikanska länder eller hos aboriginerna.

I övrigt brydde man sig inte om kroppsliga ideal eller att skapa kläder anpassade för alla kroppsdelar. Detta kom först på medeltiden. Sminket kom först på faraonernas tid och i Egypten och sedan spred det sig till det antika Grekland och vidare till romarna. Manikyr var också vanligt och under romartiden blev det tvunget för kvinnor att sminka sig.

I Asien och Indien har dock uråldriga skönhetskurer fäste än idag. Ayurvediska huskurer består av naturliga ingredienser och är också till för att balansera sinnet. Kokosolja i hårbotten ger både glans och lugnar tankarna, sesamolja är bra för huden och gör att du fryser mindre och en detox med ricinolja och varmt ingefärste rensar kroppen. Hur man äter påverkar också den yttre skönheten och detta är ju ingen hemlighet. Mycket vatten och mycket massage är typiska asiatiska skönhetsknep som har funnits i alla tider.

Skönhet på medeltiden fram till 1900-talet

Ingen har väl undgått att läsa om de helgalna metoderna som tillämpades på 1700-talet. Folk smetade in sig med bly i ansiktet för att bleka huden och detta ledde till både hudsjukdomar, tandlossning, andningssvårigheter och död. Sminket skulle innehålla starka färger och detta bidrog till en rad metalliska komponenter. Från 1600-talet skulle även männen sminka sig och det manliga könet var nästan mer fåfängt än det kvinnliga. Puder och parfymer sprayades på för att dölja lukter och syfilisfläckar samt skador från sminket. Man använde också mycket lösa attribut för att förstärka kroppskonturer eller ansiktsdrag. Peruker, lösvader och muscher var vanligt samt döda djurskinn som lösögonbryn etc. Dock var dåtidens skönhetsvård rent farlig för både kropp och själ.

Skönhetsvård idag

Numera finns otaliga skönhetskrämer, behandlingar och kurer för att bli vackrare, men på den senare tiden har eko-produkterna gjort ett större intåg på marknaden än tidigare. Man vill undvika gifter, farliga förpackningar som förstör haven samt leva i samklang med naturen. Därför har märken som Weleda, Urtekram och Estelle och Thild blivit populära. Den gröna vågen har svept in över oss och är förmodligen här för att stanna ett tag.

För operationerna gäller istället kortare återhämtningstider i ett hektiskt samhälle som ger så få ärr som möjligt. Forskare och plastikkirurger jobbar febrilt med att hitta nya metoder och sakta men säkert, kommer det fler sätt som inte involverar knivar.

Man har också lagt märke till att folk vill vara snygga från topp till tå. Alla kroppsdelar ska trimmas, ansas och formas. Därför är det inte längre tabu att göra en slidförsnävning, penisförstoring/förtjockning eller blygdläppsplastik. Även kvinnor som blivit könsstympade kan korrigeras.

Så populärt är skönhetsbehandlingar
Previous post
Skönhetsvård från alla tidsepoker
Next post
speculor