Hudterapeuter vs läkare

Idag får i stort sett vem som helst utföra skönhetsbehandlingar på privatpersoner, vilket gör att företag poppar upp som svampar ur jorden titt som tätt. Vissa behandlingar får dock bara auktoriserade läkare utföra men många av behandlingarna som överlag anses “ofarliga” och utförs av hudterapeuter, kan ibland gå snett. Därför är det mycket viktigt att kolla upp vilken behandling man är sugen på och läsa massor av kundomdömen om salongen innan man bokar tid. Även den enklaste behandlingen kan gå helt fel om personen som gör den, är oerfaren eller oförsiktig.

Se först till att personen är medlem i SHR och att salongen har många kunder etc.

För komplicerade behandlingar – välj en läkare

Även om vissa behandlingar som kemisk peeling, injektioner och laser, får utföras av hudterapeuter, är det smart att gå till en legitimerad sjuksköterska eller läkare om peelingen t.ex. innehåller starka TCA-syror. Det finns exempel på när folk har fått frätskador i ansiktet pga. ovisshet och klumpiga händer så om det finns saker i behandlingen som kan orsaka skada – gå till en hudläkare.

Botoxinjektioner och läppförstoringar får utföras av hudterapeuter men gå bara dit om du är säker på att personen är duktig på sin sak. Kolla alltid upp salongens rykte och undvik att läsa bloggar där kändisar blir betalda för att lovorda salongen.

Enkla behandlingar som ansiktsbehandling, massage och lättare kemiska peelingar kan utföras utan problem av en hudterapeut. Exempel på peelingar är Milk Peel, Mela Peel och Mask Peel som egentligen bara ska rengöra hyn och bleka fläckar. Även dermarolling är ok hos en hudterapeut och viss laserborttagning av fläckar eller ålderstecken. Om man däremot har stora akneärr och behöver kraftfull laser eller vill reducera hudbristningar med fractional laser, är åtminstone en sjuksköterska att rekommendera.

Fractional laser eller Fraxellaser
Previous post
Så populärt är skönhetsbehandlingar
Next post
speculor