Svettfläckar på en blå skjorta

Överdrivna svettningar är ett problem för många

Alla människor har miljontals svettkörtlar på kroppen. Kroppen använder dem för att hålla temperaturen på rätt nivå och för att vi ska undvika att bli överhettade. Att svettas är alltså en helt naturlig process som dessutom är livsviktig för att vi ska må bra. Men, det finns människor som har stora problem med överdriven svettning som kan göra att man känner sig obekväm i vardagen. I Sverige uppskattar man att uppemot en halv miljon människor är drabbade av hyperhidros, som sjukdomen heter, och för de som är drabbade är det både psykiskt och fysiskt jobbigt att leva med tillståndet.Kvinna med överdriven svettning i pannan

 

Vad beror hyperhidros på?

Den vanligaste orsaken till överdrivna svettningar är att man har överaktiva svettkörtlar. Den primära varianten är neurologisk och genetiskt betingad och uppkommer ofta redan under barndomen för att därefter följa med in i vuxen ålder. Det finns inga kriterier för hur mycket man måste svettas för att ha sjukdomen, utan det är snarare den egna upplevelsen som är avgörande. Människor som lider av hyperhidros drabbas av problemet på olika sätt. Vissa svettas mest i handflatorna, medan andra har rejäl fot- eller ryggsvett. Män och kvinnor drabbas av hyperhidros i ungefär lika stor utsträckning.

 

Hur påverkar hyperhidros det vardagliga livet?

Många som har överdrivna svettningar blir påverkade socialt. Att svettas mycket gör ofta att man kan känna sig ofräsch eller vara rädd för att lukta illa, något som varken parfymer eller smink kan råda bot på. Vissa som svettas mycket i händerna kan till exempel tycka det är jobbigt att ta andra i hand, och även fast man tvättar sig regelbundet under dagen och använder handsprit försvinner inte fukten. 

 

Det finns behandlingar mot hyperhidros

Tyvärr hjälper sällan vanliga deodoranter eller antiperspiranter mot sjukdomen, men det finns andra tillvägagångssätt om man mår dåligt av sina svettningar. Den subventionerade vård som landstinget erbjuder mot dylika problem är ännu relativt begränsad, och många som är drabbade har också vittnat om att de har mötts av en okunskap inom den offentliga vården.

Det går däremot att hitta behandlingar mot hyperhidros som syftar till att få tillståndet under kontroll. En sådan behandling kan se ut på olika sätt, men vanligt är att man gör injektioner med BTX på det område som är drabbat. Ofta behöver man flera behandlingar för att uppnå ett fullgott resultat, och när man har genomgått sin behandling kan resultatet hålla i sig i upp till ett års tid. 

 

När det kommer till hyperhidros måste man komma ihåg att allas upplevelser är unika och att sjukdomen kan te sig på olika sätt. Om du mår dåligt av dina svettningar finns det hjälp att få, hjälp som får dig att känna dig mer bekväm i din kropp till vardags.

Skönhetsvård med Intensive Pulse Light
Previous post
Tatuera in smink – yes eller ett big nono?
Next post
speculor